Reklama

Greckie kofty grillowane

Składniki

  • 60 dag zmielonej jagnięciny (ew. może być wołowina),
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • kminu rzymskiego
  • mielonej kolendry
  • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i mięty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć. Mięso przełożyć do dużej miski, wymieszać ze wszystkimi składnikami (łyżkę oliwy zostawić). Można dolać 1 lub 2 łyżki wody, gdyby masa okazała się zbyt ścisła. Patyczki do szaszłyków zalać wodą, zostawić na 30 minut. Po tym czasie oblepić je masą mięsną, przyciskając dość mocno, ale żeby mięso nie spadało. Szaszłyki posmarować oliwą i układać na patelni grillowej. Piec z każdej strony po 1-2 minuty (mięso nie może być czerwone). Podawać z cytryną.

Zobacz także:

Reklama



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy