Grillowana karkówka z cygańskim sosem
Składniki
- pęczek tymianku
- łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
- 3 zielone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 papryczka chili
- łyżka masła
- 3 czerwone papryki
- 600 g karkówki
- 4 łyżki sosu chili
- 250 ml śmietany 30%
- 3 żółte papryki
10 min
3-4 osób
- Karkówkę opłucz i osusz. Następnie pokrój ją w centymetrowe plastry. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę.
- Pokrojone mięso połącz z czosnkiem, przyprawą Knorr i oliwą, co podkreśli smak mięsa. Następnie przykryj je i odstaw na 3 godziny.
- Pokrój wszystkie papryki (także chili). Potem posiekaj je, dodaj listki tymianku i wszystko uduś na maśle.
- Dodaj sos chili oraz śmietanę, gotuj przez chwilę. Śmietana powinna w połowie odparować, a sos zgęstnieć.
- Grilluj lub smaż mięso na dużym ogniu. Tak przygotowaną karkówkę serwuj z sosem i ryżem.