Grillowane bataty z komosą ryżową
Początek maja kojarzy się z grillowaniem i biesiadami. Teraz nie możemy tego robić, ale nie rezygnujmy z relaksu. Zwłaszcza, że pyszne piknikowe menu możemy łatwo zrobić w swojej kuchni.
Sposób przygotowania:
1. Bataty obierz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Natrzyj je przekrojonym ząbkiem czosnku i ułóż na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oliwy. Grilluj po około 7 minuty z obu stron.
2. Umyj paprykę i usuń nasiona. Pokrój w cienkie paski i grilluj na patelni po batatach po 4 minuty z obu stron.
3. Do komosy ryżowej lub kuskusu dodaj pokrojone pomidorki i rukolę. Wlej sok z cytryny, miód, oliwę. Wsyp sól i pieprz i wymieszaj.
4. Nałóż na talerze sałatkę. Na niej ułóż bataty i paprykę.
Zobacz także: