Reklama

Grillowane bataty z komosą ryżową

Początek maja kojarzy się z grillowaniem i biesiadami. Teraz nie możemy tego robić, ale nie rezygnujmy z relaksu. Zwłaszcza, że pyszne piknikowe menu możemy łatwo zrobić w swojej kuchni.

Składniki

  • 2 bataty
  • 1,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej lub kuskusu
  • opakowanie rukoli
  • żółta papryka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1. Bataty obierz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Natrzyj je przekrojonym ząbkiem czosnku i ułóż na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oliwy. Grilluj po około 7 minuty z obu stron. 

2. Umyj paprykę i usuń nasiona. Pokrój w cienkie paski i grilluj na patelni po batatach po 4 minuty z obu stron. 

3. Do komosy ryżowej lub kuskusu dodaj pokrojone pomidorki i rukolę. Wlej sok z cytryny, miód, oliwę. Wsyp sól i pieprz i wymieszaj. 

4. Nałóż na talerze sałatkę. Na niej ułóż bataty i paprykę.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy