Grillowane szaszłyki z łososia

Składniki
- 600 g kolorowa papryka
- 1-2 główki czosnek
- 4 łyżki sos chilli
- pieprz
- 3 łyżki sok z limonki
- ogórek zielony
- 8 łyżek oliwa z oliwek
- 30 g orzeszki pinii
- sól
- 1,5 kg filet z łososia
- 2 sztuki limonka
- 2 łyżki ocet
- listki laurowe
7 i wiecej osób
Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 5 cm). Skropić sokiem z limetki, posolić. Limetki umyć, pokroić w dość grube plastry. Ząbki czosnku przekroić na pół. Przygotowane składniki i listki laurowe nadziewać naprzemiennie na patyczki. Skropić 6 łyżkami oliwy z oliwek, odstawić.
Paprykę i ogórek na sos pokroić w bardzo drobną kostkę. Orzeszki pini zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przygotowane składniki wymieszać z sosem chili, 2 łyżkami oliwy z oliwek i octem. Doprawić solą i pieprzem.
Szaszłyki opiekać na rozgrzanym grillu przez 10 minut. przyprawić pieprzem. Szaszłyki podawać z sosem. Doskonale smakują ze świeżym chlebem i grillowanymi warzywami.