Grillowany kozi ser z karmelizowanymi figami
Kolacja we dwoje? Warto zacząć od niebanalnej przystawki. Polecamy przepis na kozi ser z karmelizowanymi figami.
Składniki
- 1/2 kg rolady z koziego sera
- 4 kromki brioszki
- 4 łyżki konfitury z czerwonej papryki
- 4 pokrojone w cząstki świeże figi
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 pokrojone w ćwiartki pieczone buraczki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Roladę z sera koziego pokrój w grube plastry minimum 1-cm. Patelnię ryflowaną wyłóż pergaminem. Na papierze ułóż kawałki sera i grilluj z każdej strony na złoty kolor.
2. Na rozgrzanej patelni skarmelizuj figi z miodem, podlej je winem i dopraw do smaku. Kromki brioszki zgrilluj na złoty kolor i ułóż na talerzu.
3. Dodaj kremowe kawałki sera, konfiturę i figi, skrop powstałym sosem i udekoruj ziołami.
Zobacz także: