Grillowany szczypior z ciecierzycą macerowaną w cytrynie
Rośliny strączkowe doskonale nadają się do marynowania, ponieważ są jak biała karta gotowa do zamalowania wszelkimi smakami. Tutaj prosta mieszanka cytryny, oliwy i czarnego pieprzu zmienia skromną ciecierzycę w supersmaczną bazę dla pachnącego dymem grillowanego szczypioru – niebiańskie połączenie!
W średniej misce pomieszaj ciecierzycę, cytrynę, sok, sól, pieprz i oliwę. Przykryj i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej lub wstaw na 24 godziny do lodówki (im dłużej, tym lepiej!), by ciecierzyca się zmacerowała.
Mocno rozgrzej grill (lub patelnię grillową). Umyj szczypiory i obetnij szczyt pędów. Natrzyj lekko olejem kokosowym i połóż na grillu. Piecz przez 7-10 minut, raz lub dwa razy przewracając, aż szczypior zmięknie i zbrązowieje.
Posmakuj ciecierzycę i dopraw, jeśli trzeba. Rozsyp ziarna na dużym talerzu lub półmisku, a na wierzchu połóż grillowany szczypior. Polej resztą marynaty, skrop oliwą i posyp solą w płatkach.
Na bogato! Danie będzie bardziej treściwe, jeśli podasz je z ugotowaną komosą i prażonymi migdałami.
Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "My New Roots"