Grochówka na żeberkach
Przygotowanie:
1. Umyj żeberka. Zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 40 minut na średnim ogniu, zbierając pianę
2. Przepłucz na sicie groch i usuń zepsute ziarna. Przełóż go do garnka.
3. Obierz włoszczyznę. Marchew, seler i pietruszkę pokrój w kostkę i dodaj do grochu. Por dokładnie oczyść i włóż do garnka w całości.
4. Po pięciu minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj wszystko na małym ogniu do miękkości.
5. Na 1 łyżce oleju podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodaj do zupy.
6. Dopraw grochówkę do smaku przyprawami.
7. Wyjmij żeberka. Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki. Włóż je z powrotem do garnka. Rozlej zupę do miseczek.
Zobacz również: