Gruszka: Owoc stworzony dla kobiety
Wolisz gruszki czy jabłka? Chyba nie zawsze trzeba wybierać i siłowo ustalać kolejność. Niczego nie odbierając jabłkom, gruszki zachwycają smakiem i szeregiem właściwości odżywczych. Jedna gruszka nie zmieni twojego świata, ale jedzone regularnie dodadzą ci zdrowia. Znawcy twierdzą, że gruszka ma kobiece kształty i może właśnie z tego powodu ma wiele korzyści dla żeńskiej części ludzkości? Sprawdźmy, nie dyskryminując mężczyzn!
Tarczycę mamy wszyscy, niezależnie od płci. Mitem jest, że tylko u kobiet dochodzi do zaburzenia jej pracy. Borykają się z tym również mężczyźni. Pierwiastkiem, który ma korzystny wpływ na pracę tego gruczołu jest jod.
Unikatowy, gdy myślimy o pozyskiwaniu go z produktów spożywczych. Jednym z cenniejszych źródeł jodu są właśnie gruszki. A dobra praca tarczycy to nie tylko wyregulowane hormony, ale też lepszy metabolizm.
Myśląc o odżywianiu powinniśmy zacząć od mózgu. Dobrze wykarmiony i spokojny pozwoli zapanować nad całym organizmem. Mózg żywi się węglowodanami złożonymi, ale nie tylko. To, co dla ważne dla niego i całego układu nerwowego, to również witaminy z grupy B i bor. A gruszki mają jedno i drugie.
Włączone na stałe do jadłospisu usprawnią funkcjonowanie komórek mózgowych i poprawią zdolności poznawcze, takie jak myślenie, zapamiętywanie i koncentracja.
Jod i bor są potrzebne wszystkim. Nie inaczej jest z wapniem. Jest konieczny dla zdrowia kości i zębów. Kobiety są bardziej narażona na jego utratę, szczególnie w trakcie ciąży i w okresie menopauzy. Jeśli ciężarna nie zadba o właściwą podaż wapnia, rozwijający się w jej łonie płód ograbi kości i zęby matki z wapnia, by budować kościec dziecka. Z tego powodu wiele kobiet ma po porodzie bardzo osłabione zęby.
O stratach w układzie kostnym większość pań dowiaduje się najczęściej dopiero na etapie menopauzalnym. Wtedy gospodarka wapniowa organizmu jest również wystawiona na próbę. Zamiast szukać problemów, warto sięgnąć po produkty bogate w wapń. Jednym z nich są gruszki, które mają jeszcze jeden ważny argument dla przyszłych mam. Obfitują w kwas foliowy, tę szczególnie ważną dla prawidłowego rozwoju płodu witaminę z grupy B.
Korzystny wpływ jodu na pracę tarczycy, do spółki z usprawniającym pracę jelit błonnikiem, to poważny argument gruszek dla procesów metabolicznych. Surowe włókno roślinne (błonnik) wypełnia żołądek i stymuluje rozleniwione jelita, ma też korzystny wpływ na metabolizm cukrów i regulowanie poziomu cholesterolu we krwi.
Choć w kalendarzu wciąż mamy lato, coraz wyraźniej czuć nadciągającą jesień. Zadbajmy o dobre odżywienie. Sięgnijmy po gruszki. Nie ma lepszej metody na wejście w sezon infekcyjny niż wzmocnienie się mądrymi wyborami żywieniowymi.
Ewa Koza, mamsmak.com
Zobacz także: