Reklama

Gruszki w cieście francuskim

Ten przepis idealnie sprawdzi się, jeśli szukasz inspiracji na słodkie przekąski sylwestrowe.

Składniki

  • 2 spore gruszki
  • 180 g sera gorgonzola lub rokpol
  • 450 g gotowego ciasta francuskiego
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Gruszki dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na prostokąty nieco większe niż plastry gruszek (najlepiej zachować 1-2 cm marginesu). 

2. Ciasto rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy między kawałkami. Na każdym prostokącie układamy plaster gruszki, a na nim pokruszony lub pokrojony w drobną kostkę ser oraz posiekane orzechy włoskie. Skrapiamy oliwą i oprószamy świeżo mielonym pieprzem. 

3. Pieczemy przez 20-25 minut w 180°C. Na koniec wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. 

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy