Gruszki w cieście keksowym
Składniki
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- łyżka kakao
- łyżeczka sody
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru
- sól
- cukier puder do posypania
- 4 gruszki podobnej wielkości
- garść bułki tarte
Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i miksuj je przez chwilę tak, aby powstała sztywna piana. W czasie miksowania stopniowo dosypuj cukier i dodawaj żółtka.
Następnie wlej olej, dosyp mąkę, sodę oraz kakao. Wszystko zmiksuj.
Gruszki porządnie umyj w ciepłej wodzie. Osusz je na papierowym ręczniku. Nie obieraj ze skórki, nie obcinaj ogonków. Każdą, trzymając pionowo, przekrój na pół.
Formę na keks wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Od razu wlej do niej ciasto.
Ostrożnie powkładaj w ciasto połówki gruszek, zachowując równe odstępy.
Piecz 35 minut w temperaturze 180°C. Potem wystudź, wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
Zobacz również: