Gruszki z kozim serem
Pomysł na deser - gruszki z syropu, zapiekane z pestkami dyni, ziarnami słonecznika, żurawiną i serem kozim.

Składniki
- 4 połówki gruszek z syropu
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- garść żurawiny
- 1 łyżka miodu
- kawałek sera koziego
do podania
- czekolada
Przygotowanie:
Połówki gruszek wydrążyć, uważając przy tym, by delikatne owoce się nie rozpadły.
Do miseczki wsypać prażone pestki dyni, prażone ziarna słonecznika oraz żurawinę. Dodać trochę miodu, wymieszać i nałożyć do gruszek. Na wierzchu ułożyć ser kozi.
Wstawić do piekarnika z funkcją grillowania, rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekać, aż ser się zezłoci.
Talerzyk udekorować roztopioną czekoladą. Ułożyć połówki gruszek i od razu podawać.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Zobacz także: