Gruszkowe crumble
Gruszki są obecne w polskiej kuchni od wieków. Znakomicie pasują do wszelkiego rodzaju deserów, goszczą także na półmiskach jako dodatek do dań mięsnych. Dojrzałe owoce są tak soczyste, że dosłownie rozpływają się w ustach. Przykryte złocistą kruszonką z pewnością zadowolą niejedno podniebienie.
Sposób przygotowania:
Do naczynia włóż zimne masło, mąkę i cukier. Wyrób ciasto i odstaw. Kokilki o średnicy 10 cm wysmaruj olejem.
Gruszki pokrój, wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. 2/3 porcji wyłóż na dno formy. Na górę równomiernie wyłóż kruszonkę.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch połóż resztę gruszek i zapiecz.
Zobacz także: