Reklama

Gruszkowe crumble

Gruszki są obecne w polskiej kuchni od wieków. Znakomicie pasują do wszelkiego rodzaju deserów, goszczą także na półmiskach jako dodatek do dań mięsnych. Dojrzałe owoce są tak soczyste, że dosłownie rozpływają się w ustach. Przykryte złocistą kruszonką z pewnością zadowolą niejedno podniebienie.

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 12 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 3 gruszki
  • 13 dag cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej

Sposób przygotowania:

Do naczynia włóż zimne masło, mąkę i cukier. Wyrób ciasto i odstaw. Kokilki o średnicy 10 cm wysmaruj olejem. 

Gruszki pokrój, wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. 2/3 porcji wyłóż na dno formy. Na górę równomiernie wyłóż kruszonkę. 

Piecz w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. 

Pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch połóż resztę gruszek i zapiecz.

Zobacz także:

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: coś na słodko | kruszonka | Styl.pl | gruszka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy