Gryczana tarta z jabłkami
Uwielbiasz łakocie, a musisz lub chcesz unikać glutenu w diecie? Oto ciasto idealne dla ciebie!

Składniki
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 65 g cukru pudru
- cynamon
- 110 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- ok. 900 g jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Obie mąki wsyp na stolnicę. Wymieszaj z sodą, cukrem pudrem i łyżeczką cynamonu. Dodaj jajko, żółtko i masło. Posiekaj. Zagnieć ciasto. 1/3 ciasta owiń w folię i włóż do lodówki. Pozostałe rozwałkuj. Wylep nim dno i boki natłuszczonej formy do tarty. Nakłuj widelcem. Włóż do lodówki.
2. Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Włóż do rondelka. Dodaj cukier i sok z cytryny. Smaż, mieszając ok. 8 minut. Posyp cynamonem. Zestaw z ognia. Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i szybko wymieszaj.
3. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 8 minut. Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową. Odłożone ciasto rozwałkuj i potnij w paski. Zrób z niego kratkę na warstwie jabłek. Piecz jeszcze 25-30 minut.
Zobacz także: