Reklama

Gryczana tarta z jabłkami

Uwielbiasz łakocie, a musisz lub chcesz unikać glutenu w diecie? Oto ciasto idealne dla ciebie!

Składniki

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 65 g cukru pudru
  • cynamon
  • 110 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • ok. 900 g jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

1. Obie mąki wsyp na stolnicę. Wymieszaj z sodą, cukrem pudrem i łyżeczką cynamonu. Dodaj jajko, żółtko i masło. Posiekaj. Zagnieć ciasto. 1/3 ciasta owiń w folię i włóż do lodówki. Pozostałe rozwałkuj. Wylep nim dno i boki natłuszczonej formy do tarty. Nakłuj widelcem. Włóż do lodówki. 

2. Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Włóż do rondelka. Dodaj cukier i sok z cytryny. Smaż, mieszając ok. 8 minut. Posyp cynamonem. Zestaw z ognia. Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i szybko wymieszaj. 

Reklama

3. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 8 minut. Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową. Odłożone ciasto rozwałkuj i potnij w paski. Zrób z niego kratkę na warstwie jabłek. Piecz jeszcze 25-30 minut.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy