Gryczane naleśniki po bretońsku
Takich z pewnością jeszcze nie jadłaś!
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jedno jajko i olej. Mieszając, stopniowo dolewaj wodę, możesz użyć trzepaczki albo miksera. Ciasto ma być gładkie, bez grudek.
Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni naleśnikowej (możesz posmarować powierzchnię odrobiną oleju) z każdej strony po ok. 20 sekund.
Gdy już usmażysz wszystkie naleśniki, jeden z nich zostaw na patelni. Na środek wbij jajko, a po bokach ułóż kawałki szynki i sera. Złóż 4 krawędzie naleśnika do środka tak, by powstał rodzaj koperty.
Smaż jeszcze przez kilka minut, aż całe białko będzie ścięte. Ostrożnie zsuń naleśnika na talerz. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki.
Zobacz także: