Reklama

Reklama

Gryczane naleśniki po bretońsku

Takich z pewnością jeszcze nie jadłaś!

Składniki

  • 20 dag mąki gryczanej
  • szczypta soli morskiej
  • pół łyżki oleju
  • 2 jajka
  • ok. 3 szklanek
  • wody
  • szynka
  • ser

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jedno jajko i olej. Mieszając, stopniowo dolewaj wodę, możesz użyć trzepaczki albo miksera. Ciasto ma być gładkie, bez grudek.

Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni naleśnikowej (możesz posmarować powierzchnię odrobiną oleju) z każdej strony po ok. 20 sekund.

Gdy już usmażysz wszystkie naleśniki, jeden z nich zostaw na patelni. Na środek wbij jajko, a po bokach ułóż kawałki szynki i sera. Złóż 4 krawędzie naleśnika do środka tak, by powstał rodzaj koperty.

Smaż jeszcze przez kilka minut, aż całe białko będzie ścięte. Ostrożnie zsuń naleśnika na talerz. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki.

Zobacz także:

Reklama

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy