Gryczane naleśniki po bretońsku
Takich z pewnością jeszcze nie jadłaś!

Składniki
- 20 dag mąki gryczanej
- szczypta soli morskiej
- pół łyżki oleju
- 2 jajka
- ok. 3 szklanek
- wody
- szynka
- ser
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jedno jajko i olej. Mieszając, stopniowo dolewaj wodę, możesz użyć trzepaczki albo miksera. Ciasto ma być gładkie, bez grudek.Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni naleśnikowej (możesz posmarować powierzchnię odrobiną oleju) z każdej strony po ok. 20 sekund.Gdy już usmażysz wszystkie naleśniki, jeden z nich zostaw na patelni. Na środek wbij jajko, a po bokach ułóż kawałki szynki i sera. Złóż 4 krawędzie naleśnika do środka tak, by powstał rodzaj koperty.Smaż jeszcze przez kilka minut, aż całe białko będzie ścięte. Ostrożnie zsuń naleśnika na talerz. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki.Zobacz także: