Grzanki z zielonym masłem

Składniki
- pół puszki zielony groszek
- majeranek
- 10 dag masło
- 10 kromek chleb razowy lub tostowy
- zioła prowansalskie
- 15 dag żółty ser
- 10 dag wędlina
- sól, pieprz
- 10 dag pieczarki
7 i wiecej osób
Groszek odsączyć z zalewy. Rozetrzeć go widelcem albo zmiksować. Dodać masło, wymieszać. Dorzucić przyprawy.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wędlinę posiekać w kostkę. Pieczarki wymieszać z kiełbasą i przyprawami. Kromki chleba smarować zielonym masełkiem, przykryć drugą kromką, przekroić po przekątnej tak, by powstały trójkąty. Na wierzchu każdego tosta kłaść odrobinę masy pieczarkowo-kiełbasianej. Na wierzchu ułożyć paski żółtego sera.
Grzanki zapiekać około 10 minut.