Reklama

Grzybowa po myśliwsku

Trwa sezon na kurki.

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 50 dag kurek
  • 10 dag tłustego, wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 I bulionu mięsnego
  • 1/8 I sherry
  • 1/8 I kwaśnej śmietany
  • sól
  • świeży majeranek
  • 2 łyżki mąki

Kurki opłucz, zalej szklanką wody, posól i gotuj 15 minut. Wywar z grzybów zlej do naczynia, a grzyby odsącz na sitku.
Boczek i obrane cebule pokrój w bardzo drobną kostkę.
Kurki podsmaż na maśle, na średnim ogniu, po czym przełóż do innego naczynia i przykryj.
Cebule i boczek oprósz mąką i usmaż na pozostałym na patelni tłuszczu. Następnie dodaj wywar z grzybów, bulion i sherry. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj.
Pod koniec gotowania wrzuć kurki i wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia.
Przed podaniem posyp majerankiem.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy