Grzybowa po myśliwsku
Trwa sezon na kurki.

Składniki
- 50 dag kurek
- 10 dag tłustego, wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 I bulionu mięsnego
- 1/8 I sherry
- 1/8 I kwaśnej śmietany
- sól
- świeży majeranek
- 2 łyżki mąki
4
Kurki opłucz, zalej szklanką wody, posól i gotuj 15 minut. Wywar z grzybów zlej do naczynia, a grzyby odsącz na sitku.Boczek i obrane cebule pokrój w bardzo drobną kostkę.Kurki podsmaż na maśle, na średnim ogniu, po czym przełóż do innego naczynia i przykryj.Cebule i boczek oprósz mąką i usmaż na pozostałym na patelni tłuszczu. Następnie dodaj wywar z grzybów, bulion i sherry. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj.Pod koniec gotowania wrzuć kurki i wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia.Przed podaniem posyp majerankiem.