Gulasz brazylijski
Do gulaszu warto dodać szczyptę cukru, to uwydatni jego pomidorowy smak. Tę potrawę serwuj z ryżem jaśminowym. Dobrze smakuje też z chlebem. Jest bardzo sycąca.
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć mąką, podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć na złoto, na 1 łyżce oleju, obrane i pokrojone w piórka cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dorzucić do podsmażonej cebuli, jeszcze raz podsmażyć, dodać do mięsa. Do garnka dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, odcedzoną fasolę i kukurydzę, posypać przyprawami.
Kiełbasę pokroić, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, dodać do gulaszu, zalać bulionem, dodać koncentrat, dusić na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godz., mieszając.
Przed podaniem dekorować podsmażonymi plastrami boczku i posiekaną natką.
Zobacz także:
Smażone ziemniaki z warzywami i jajkami sadzonymi