Gulasz rybny
Zamiast topić ryby w tłuszczu i panierce, przygotuj z nich wyjątkowe specjały!

Składniki
- 50 dag dorsza
- 1 torebka ryżu
- 3 średnie papryki (zielona, czerwona i żółta)
- 2 nieduże cukinie
- 3 pomidory
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rybę pokroić na kawałki wielkości kęsa, polać sokiem z cytryny, posolić. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Warzywa oczyścić, paprykę pokroić w kostkę, cukinię w plasterki, pomidory w ósemki. Na maśle zrumienić paprykę i cukinię, zasmażyć z mąką, wlać bulion i śmietanę, dusić 5 min na małym ogniu.
3. Do warzyw włożyć kawałki ryby i pomidory, gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Na końcu posypać skórką z cytryny. Podawać z ryżem.
Zobacz także: