Gulasz rybny

Zamiast topić ryby w tłuszczu i panierce, przygotuj z nich wyjątkowe specjały!

Gulasz rybny
Gulasz rybny123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag dorsza
  • 1 torebka ryżu
  • 3 średnie papryki (zielona, czerwona i żółta)
  • 2 nieduże cukinie
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Rybę pokroić na kawałki wielkości kęsa, polać sokiem z cytryny, posolić. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

2. Warzywa oczyścić, paprykę pokroić w kostkę, cukinię w plasterki, pomidory w ósemki. Na maśle zrumienić paprykę i cukinię, zasmażyć z mąką, wlać bulion i śmietanę, dusić 5 min na małym ogniu.

3. Do warzyw włożyć kawałki ryby i pomidory, gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Na końcu posypać skórką z cytryny. Podawać z ryżem.

Zobacz także:

Bulion rybnyStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?