Gulasz? Ten przepis warto znać
Śmietanowy gulasz warzywny? Oto porcja dla czterech osób
Boczniaki krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Umyty brokuł dzielimy na różyczki. Opłukaną i osuszoną natkę siekamy. Bulion przelewamy do garnka, gotujemy. Dodajemy pokrojone ziemniaki i znów gotujemy około 15 minut.
Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy różyczki brokuła. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy boczek, a następnie przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu smażymy na jasnozłoty kolor boczniaki, przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Umyte pomidory kroimy w półplastry.
Śmietanę łączymy z mąką, mieszamy, by nie było grudek. Do ziemniaków i brokułów dodajemy boczniaki, boczek, natkę, pomidory, mieszamy. Wlewamy śmietanę z mąką, doprawiamy pieprzem, gałką i solą. Gotujemy około pięciu minut, by gulasz zgęstniał.
Składniki
- 5–6 ziemniaków
- pół litra bulionu warzywnego
- brokuł
- 50 g boczku
- 150 g boczniaków
- 2 łyżki mąki
- szklanka śmietany
- 2 średniej wielkości pomidory
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- pół pęczka natki pietruszki
- olej rzepakowy
Zobacz także: