Reklama

Gulasz? Ten przepis warto znać

Śmietanowy gulasz warzywny? Oto porcja dla czterech osób

Boczniaki krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Umyty brokuł dzielimy na różyczki. Opłukaną i osuszoną natkę siekamy. Bulion przelewamy do garnka, gotujemy. Dodajemy pokrojone ziemniaki i znów gotujemy około 15 minut. 

Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy różyczki brokuła. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy boczek, a następnie przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu smażymy na jasnozłoty kolor boczniaki, przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Umyte pomidory kroimy w półplastry. 

Reklama

Śmietanę łączymy z mąką, mieszamy, by nie było grudek. Do ziemniaków i brokułów dodajemy boczniaki, boczek, natkę, pomidory, mieszamy. Wlewamy śmietanę z mąką, doprawiamy pieprzem, gałką i solą. Gotujemy około pięciu minut, by gulasz zgęstniał. 

Składniki

  • 5–6 ziemniaków
  • pół litra bulionu warzywnego
  • brokuł
  • 50 g boczku
  • 150 g boczniaków
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka śmietany
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pół pęczka natki pietruszki
  • olej rzepakowy

Zobacz także: 


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: gulasz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy