Reklama

Gulasz w sosie śmietanowym

Składniki

  • 60 dag mięsa wieprzowego
  • 6 pieczarek
  • 1,5 łyżki mąki
  • mały pojemnik śmietany
  • 1/2 l bulionu
  • czubata łyżka musztardy
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • 3 cebule
  • sól i pieprz
  • gotowe placki ziemniaczane

Przygotowanie:

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. ll Mięso umyj, osusz i potnij w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kawałki mięsa i smaż, aż ładnie się zrumieni. Następnie dopraw je solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę podsmaż. Wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce.

Na tą samą patelnię, po smażeniu mięsa, wlej trochę świeżego oleju. Zeszklij na nim pokrojone w talarki cebule. Dodaj plasterki pieczarek i usmaż. Następnie oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, smaż, nie rumieniąc.

Reklama

Cały czas mieszając, wlej bulion i śmietanę. Zagotuj i dodaj musztardę. Gotuj przez 5 minut.

Na koniec do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Sosem polej przygotowane wcześniej placki ziemniaczane.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy