Gulasz w sosie śmietanowym
Składniki
- 60 dag mięsa wieprzowego
- 6 pieczarek
- 1,5 łyżki mąki
- mały pojemnik śmietany
- 1/2 l bulionu
- czubata łyżka musztardy
- olej
- gałka muszkatołowa
- 3 cebule
- sól i pieprz
- gotowe placki ziemniaczane
Przygotowanie:
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. ll Mięso umyj, osusz i potnij w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kawałki mięsa i smaż, aż ładnie się zrumieni. Następnie dopraw je solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę podsmaż. Wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce.
Na tą samą patelnię, po smażeniu mięsa, wlej trochę świeżego oleju. Zeszklij na nim pokrojone w talarki cebule. Dodaj plasterki pieczarek i usmaż. Następnie oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, smaż, nie rumieniąc.
Cały czas mieszając, wlej bulion i śmietanę. Zagotuj i dodaj musztardę. Gotuj przez 5 minut.
Na koniec do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Sosem polej przygotowane wcześniej placki ziemniaczane.
Zobacz także: