Gulasz warzywny
Składniki
- 25 dag pieczarki
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- 1 szklanka czerwona fasola
- 3 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka słodka mielona papryka
- 2 ząbki czosnek
- 3 kolorowa papryka
- 1 cebula
- 2-3 ziemniaki
3-4 osób
Fasolę namoczyć i ugotować. Cebulę i czosnek posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Pieczarki przepołowić.
W dużym rondlu dobrze rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pieczarki i papryki, przesmażyć na dużym ogniu, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem 10-15 minut. Dodać ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, wymieszać. Dusić na małym ogniu jeszcze 30 minut. Udekorować rozmarynem.