Reklama

Gulasz węgierski – bogracz

Aromatyczne, dobrze doprawione zupy i gulasze są obiad lub ciepłą kolację w zimowy czas.

Składniki

  • 700 g wołowiny na gulasz
  • 200 g boczku
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ogórki kiszone
  • łyżka węgierskiej pasty paprykowej do gulaszu
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • papryka ostra wg smaku
  • majeranek
  • łyżeczka kminku
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • • 300 g klusek śląskich (zrobionych z trzech
  • części ugotowanych i utłuczonych ziemniaków i jednej części skrobi ziemniaczanej)

Sposób przygotowania:

1. W garnku z grubym dnem wytop boczek i przesmaż na tym posiekaną cebulę z cienko pokrojonym mięsem, dodaj oba rodzaje papryki w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem. 

2. Wlej wodę do wysokości trzech czwartych garnka, dodaj pozostałe przyprawy i gotuj pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski, ogórki w kostkę, przecier pomidorowy, roztarty czosnek i pastę paprykową. 

3. Gotuj kolejne 10 minut, po czym wrzuć kluseczki i poczekaj, aż wypłyną. Od tego momentu potrzymaj na ogniu jeszcze 5 minut. Na koniec możesz dodać natkę pietruszki.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy