Gulasz węgierski – bogracz
Aromatyczne, dobrze doprawione zupy i gulasze są obiad lub ciepłą kolację w zimowy czas.
Składniki
- 700 g wołowiny na gulasz
- 200 g boczku
- 3 cebule
- 2 papryki czerwone
- 3 ząbki czosnku
- 2 ogórki kiszone
- łyżka węgierskiej pasty paprykowej do gulaszu
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- papryka ostra wg smaku
- majeranek
- łyżeczka kminku
- słoiczek przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- • 300 g klusek śląskich (zrobionych z trzech
- części ugotowanych i utłuczonych ziemniaków i jednej części skrobi ziemniaczanej)
Sposób przygotowania:
1. W garnku z grubym dnem wytop boczek i przesmaż na tym posiekaną cebulę z cienko pokrojonym mięsem, dodaj oba rodzaje papryki w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem.
2. Wlej wodę do wysokości trzech czwartych garnka, dodaj pozostałe przyprawy i gotuj pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski, ogórki w kostkę, przecier pomidorowy, roztarty czosnek i pastę paprykową.
3. Gotuj kolejne 10 minut, po czym wrzuć kluseczki i poczekaj, aż wypłyną. Od tego momentu potrzymaj na ogniu jeszcze 5 minut. Na koniec możesz dodać natkę pietruszki.
Zobacz także: