Gulasz wołowy z dynią i cebulą
Przepisy na dania z dynią to nie tylko pomysły na rozgrzewające zupy. Mamy dla Was inspiracje na lato!
Składniki
- 30 dag miąższu dyni
- 70 dag wołowiny
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka curry
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę pokrój w kostkę i usmaż, mocno zrumieniając z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij plasterki cebuli.
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do cebuli. Całość oprósz mąką, dopraw papryką w proszku. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż. Wlej koncentrat pomidorowy i podgrzej kilka minut. Dodaj mięso i zalej wodą. Duś, aż będzie miękkie.
3. Miąższ dyni dodaj do wołowiny, dopraw curry, rozmarynem, solą i pieprzem. Chwilę podduś.