Gulasz z ciecierzycą
Danie idealne dla wegetarian i nie tylko.
1. Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Obraną cebulę i czosnek niezbyt grubo siekamy. Papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki i drobno kroimy. Pieczoną paprykę kroimy w paski.
2. Na patelni rozgrzewamy trzy–cztery łyżki oliwy z oliwek, przekładamy cebulę i czosnek, krótko podsmażamy. Następnie dodajemy odcedzoną z zalewy ciecierzycę, pokrojoną paprykę i pomidory z puszki, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, papryczką chili, kminkiem, solą, odrobiną cukru i dusimy pięć–siedem minut.
3. Gulasz przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego.
4. Bagietkę kroimy w niezbyt grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwa–trzy łyżki oliwy z oliwek i smażymy bułki jedną–dwie minuty z obu stron na jasnozłoty kolor. Gulasz wyjmujemy z piekarnika i podajemy na stół w naczyniu żaroodpornym, razem z chrupiącymi kromkami bagietki.
Zobacz także: