Reklama

Reklama

Gulasz z fasolą

Szybkie danie.

Składniki na 3-4 porcje: 30 dag czerwonej fasoli, 30 dag białej fasoli, np. Jaś karłowy, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 małe marchewki, 60 dag pomidorów krojonych z puszki, 2 łodygi selera naciowego, 1 papryczka chili, olej do smażenia, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Fasolę białą i czerwoną wypłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i odstaw na 10-12 godzin. Następnie odcedź, zalej świeżą zimną wodą i ugotuj do miękkości (60-90 minut).

Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Marchewki obierz, umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w talarki. Łodygi selera umyj i także pokrój w talarki. Umytą i osuszoną papryczkę chili pokrój w kostkę.

Reklama

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj pokrojone marchewki, seler naciowy oraz papryczkę chili i mieszając smaż ok. 5 min. Do garnka włóż pomidory z puszki, podgrzej i wrzuć warzywa z patelni. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, gotuj na małym ogniu 20-30 min. Na koniec dodaj ugotowane obie fasole i podgrzewaj jeszcze ok. 10 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp posiekaną natką. Podawaj z kaszą, np. jaglaną, ryżem lub pieczywem.


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy