Gulasz z fasolą
Jeśli używasz mrożonej fasolki, najlepiej ugotuj ją na parze. Sos można przygotować poprzedniego dnia i przechować w lodówce.
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 40 dag fasolki szparagowej
- 15 dag pomidorków cherry
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 80 dag ziemniaków
- 2 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietany
- 18 proc.
- 100 ml bulionu
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- papryka
- przyprawa do mięs
50 min
10
Przygotowanie
Fasolkę pokroić na kawałki, obgotować 4 min, odcedzić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na frytki, zmieszać z 2 łyżkami oleju, posypać suszoną papryką. Piec 30 min w temp. 200°C. Jogurt zmieszać ze startym czosnkiem i ogórkiem, doprawić.
Mięso pokroić w kostkę, obsypać przyprawą, smażyć na oleju 5 min. Dodać pomidorki, pokrojoną paprykę, chili i fasolkę, smażyć 5 min. Zdjąć z patelni, wlać śmietanę i bulion. Gotować 5 minut, mieszając, dodać warzywa i mięso. Przełożyć do miski, można podawać z frytkami i sosem jogurtowym.
Zobacz także: