Gulasz z jabłkami

Rozgrzewający obiad.

Pyszny gulasz
Pyszny gulasz123RF/PICSEL

Składniki

  • 750 g łopatki wieprzowej
  • 1 opakowanie przyprawy do gulaszu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • ¾ bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 15 g świeżego imbiru
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Do miski wsyp przyprawę do gulaszu dodaj musztardę, wymieszaj. Włóż mięso, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Imbir obierz ze skórki (najlepiej zrobić to łyżeczką do herbaty), pokrój w plasterki. Mięso oprósz mąką. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Przełóż do garnka z bulionem. Na tej samej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, wrzuć mięso, obsmaż na rumiano z każdej strony. Przełóż do garnka z bulionem, dodaj plastry imbiru. Gotuj na średnim ogniu ok. 40 min aż mięso zmięknie. 

W międzyczasie jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Dodaj do garnka z gulaszem ok. 5 min przed końcem gotowania. Wlej sos sojowy. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Filet z indyka z warzywami na parze Polsat
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas