Gulasz z kapustą i miniklopsami
To pyszne danie, które zagości na twoim stole.

Składniki
- 400 g kapusty włoskiej
- pół kilo ziemniaków
- 2–3 średniej wielkości marchewki
- 2 kromki białego chleba
- 300 g mięsa mielonego wołowo--wieprzowego
- łyżeczka musztardy
- żółtko
- sól, pieprz, kminek
- olej rzepakowy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 gałązki świeżego lubczyku
Sposób przygotowania:
1. Z umytej kapusty usuwamy głąb, a liście grubo siekamy. Obrane i opłukane ziemniaki oraz marchewki kroimy w kostkę. Kromki chleba namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy. Umyty lubczyk w miarę drobno siekamy.
2. W garnku rozgrzewamy trzy łyżki oleju, przekładamy kapustę, ziemniaki i marchewkę, podsmażamy przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą kminku i gotujemy około 25 minut na wolnym ogniu.
3. Do mięsa mielonego dodajemy namoczony chleb, żółtko, musztardę, posiekany lubczyk, doprawiamy pieprzem, solą, odrobiną kminku i wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy nieduże klopsiki. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju i smażymy pulpeciki na jasnozłoty kolor. Przekładamy do gulaszu i dusimy jeszcze przez dwie lub trzy minuty. Podajemy z chlebem.
Zobacz także: