Reklama

Gulasz z kurczaka

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,6 kg)
  • 4 liście laurowe
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 500 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2-3 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki oleju
  • 75 g czarnych oliwek
  • 75 g zielonych oliwek
  • 175 g cienkiej kiełbasy z ziołami i pikantnymi przyprawami
  • 1 puszka (850 ml) pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka (425 ml) serc karczochów
  • cukier
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki estragonu

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na kawałki, posypać pieprzem i solą. Obrać 2 ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę, wymieszać z posiekanym rozmarynem. Natrzeć tym mięso. Włożyć je do miski, dodać listki laurowe. Podlać winem. Szczelnie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Zamarynowane kawałki kurczaka wyjąć z miski (marynatę zachować), osuszyć, oprószyć mąką, potem szybko obsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 6-8 minut. Pozostały czosnek obrać. Kiełbaski pokroić w plasterki. Kurczaka wyjąć z garnka. Na tym samym tłuszczu lekko zrumienić kiełbasę i ząbek czosnku. Dodać pomidory z puszki i oliwki. Sos zagotować. Włożyć do niego mięso i odłożoną marynatę. Garnek przykryć i wstawić na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Ok. 20 minut przed końcem zapiekania dodać karczochy.

Reklama

Po wyjęciu z piekarnika gulasz przyprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem. Posypać listkami estragonu.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy