Gulasz z ziemniakami
1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Do garnka przelewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy, dodajemy mięso i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
2. Obrane marchewki i ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i 2-3 minuty podsmażamy czosnek i cebulę z boczkiem, cały czas mieszając.
3. Mięso wyjmujemy z bulionu, studzimy, a następnie kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy marchewkę, ziemniaki i gotujemy około 15 minut.
4. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, cebulę z boczkiem, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Gulasz porcjujemy do misek i podajemy z chlebem lub bułkami.
Zobacz również: