Hamburgery z sosem serowym
Składniki
- 600 g mielonej wołowiny (np. antrykotu)
- 4 bułki do burgerów
- 2 duże pomidory
- 2 korniszony
- 1 czerwona cebula
- 4 liście sałaty
na sos serowy
- 200 g sera typu feta
- 100 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Dodatkowo
- sól
- młotkowany czarny pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy lub ketchupu
1. Wołowinę wyrabiaj przez kilka minut i uformuj cztery jednakowej wielkości burgery (mięso powinno być dość luźne).
2. Przygotuj sos serowy: wymieszaj w misce ser typu feta, śmietanę i oliwę z oliwek. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
3. Ułóż burgery na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po około 2 minuty z każdej strony (im dłużej będziesz grillował, tym bardziej Aby kotlety do hamburgerów były smaczne, kupcie dobrej jakości wołowinę. Nie dodawajcie niczego do mięsa. Uformujcie z nich luźne kotlety, a grillując, pilnujcie czasu, aby nie wysuszyć mięsa. Gdy burgery będą gotowe, oprósz je solą i pieprzem. Na ruszcie podpiecz przekrojone na pół bułki.
4. Umyj i starannie osusz liście sałaty oraz pomidory. Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój na plasterki korniszony i pomidory.
5. Dolną połówkę bułek posmaruj sosem serowym. Ułóż na nim burgery i sałatę. Posmaruj ją odrobiną majonezu i ułóż pomidory, cebulę i ogórki. Wierzchnią część bułki posmaruj musztardą lub ketchupem. Przykryj nią burgera.
Zobacz również: