Hiszpańska paella
Bogactwo smaków.
Składniki
- małże omułki / 200 g
- cebula / 1 szt.
- zielona fasolka szparagowa / 250 g
- filet z białej ryby / 250 g
- ryż bahia, senia lub arborio / 150 g
- kalmary / 250 g
- krewetki / 250 g
- chorizo / 150 g
- filet z piersi kurczaka / 1 szt.
- kurkuma / 1 łyżka
- olej / 50 ml
- białe wino, wytrawne / 1 kieliszek
- bulion drobiowy / 150 ml
- czosnek / 1 ząbek
- sól i pieprz / do smaku
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Kalmary pokrój w krążki. Opłucz i małże, wyrzuć te otwarte. Pozostałe gotuj w niewielkiej ilości wody, aż się otworzą - ok. 5 minut. Pokrój rybę, kurczaka i chorizo. Gotuj ryż z kurkumą przez 5 minut. Rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż cebulę i kurczaka. Dodaj chorizo, fasolkę, posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj krewetki i kawałki ryby, a następnie kalmary i małże, smaż 5 minut. Dopraw do smaku. Wlej wino i bulion, dodaj ryż. Gotuj aż ryż będzie miękki.