Hiszpański mus

Pyszna przekąska w nie całą godzinę.

Mus można przybierać owocami sezonowymi
Mus można przybierać owocami sezonowymi123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
  • aromat waniliowy
  • 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3-4 pomarańcze
  • posiekane pistacje

1. Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż zacznie się rozpuszczać i karmelizować. Gdy cukier stanie się ciemnobrązowy i całkowicie się rozpuści przelej go do przygotowanych kokilek lub żaroodpornych miseczek.

2. Do miski wbij jajka, dodaj żółtko, sok, skórkę pomarańczową, likier, kilka kropli aromatu, mleko zagęszczone oraz śmietankę. Miksuj na najwyższych obrotach miksera, aż masa mocno się spieni. Przelej ją do kokilek z karmelem. Ustaw je w formie lub żaroodpornym naczyniu. Wlej wrzątek (ma sięgać do połowy wysokości kokilek). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 35 min. Wystudzony flan wstaw do lodówki na kilka godzin. Obrane pomarańcze pokrój w plastry. Rozłóż na talerzykach i wyłóż flan. Posyp posiekanymi pistacjami.

Zobacz także:

Ewa Wachowicz zdradza przepis na podpłomyk z czarnuszkąStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas