Reklama

Hiszpański omlet

W różnych regionach Hiszpanii omlet wzbogaca się dodając do masy jajeczno-ziemniaczanej bób, szparagi,szpinak, cukinię, pomidory lub kiełbasę. Podaje się go najczęściej na śniadanie

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 50 g boczku
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • ½ szklanki zielonego groszku
  • ½ pęczka grubego szczypioru
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotuj (powinny być lekko twardawe). Pokrój w plastry lub kostkę. Cebulę posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w paski. Groszek przelej wrzątkiem. Umyty szczypior posiekaj. Ziemniaki wymieszaj z groszkiem, papryką oraz szczypiorem. Jajka rozmąć. Dopraw do smaku.

2. Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż ok. 5 min. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pozostałe warzywa, zalej masą jajeczną. Smaż pod przykryciem, aż spód dobrze się zetnie (ok. 6 min). Pomagając sobie talerzem przewróć omlet na drugą stronę. Smaż pod przykryciem 4 min.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy