Hiszpański omlet
W różnych regionach Hiszpanii omlet wzbogaca się dodając do masy jajeczno-ziemniaczanej bób, szparagi,szpinak, cukinię, pomidory lub kiełbasę. Podaje się go najczęściej na śniadanie
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotuj (powinny być lekko twardawe). Pokrój w plastry lub kostkę. Cebulę posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w paski. Groszek przelej wrzątkiem. Umyty szczypior posiekaj. Ziemniaki wymieszaj z groszkiem, papryką oraz szczypiorem. Jajka rozmąć. Dopraw do smaku.
2. Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż ok. 5 min. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pozostałe warzywa, zalej masą jajeczną. Smaż pod przykryciem, aż spód dobrze się zetnie (ok. 6 min). Pomagając sobie talerzem przewróć omlet na drugą stronę. Smaż pod przykryciem 4 min.
Zobacz także: