Przygotowanie:
1. Namoczyć ciecierzycę w wodzie przez 12 godz.
2. Odsączyć ciecierzycę i przepłukać, a następnie gotować przykrytą wodą przez około 60 min do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Zawinąć buraki w folię aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 60 min.
4. Wyjąć buraki z piekarnika, odwinąć z folii i odstawić do ostygnięcia. Obrać i zmiksować na gładką masę.
5. Uprażyć sezam na suchej patelni, a następnie zmiksować z olejem sezamowym na gładką masę. Zostawić szczyptę sezamu do dekoracji.
6. Wymieszać ciecierzycę, pastę buraczaną oraz sezamową, sok z cytryny,
wyciśnięty czosnek, sol z wodą i miksować, stopniowo dodając oliwę, aż do uzyskania gładkiej masy.
7. Posypać dla dekoracji sezamem i podawać z pieczywem.
Czas przygotowania: 12 godzin + 90 min
Przepis pochodzi z książki "Retrowarzywa"