Reklama

Hummus buraczany

Przepis na zdrowy i pyszny hummus.

Składniki na 4 porcje

  • 3 szklanki ciecierzycy
  • 2 buraki
  • 1 szklanki sezamu
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 125 ml wody
  • 75 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól


 Przygotowanie:


1. Namoczyć ciecierzycę w wodzie przez 12 godz.

2. Odsączyć ciecierzycę i przepłukać, a następnie gotować przykrytą wodą przez około 60 min do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą.

3. Zawinąć buraki w folię aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 60 min.

4. Wyjąć buraki z piekarnika, odwinąć z folii i odstawić do ostygnięcia. Obrać i zmiksować na gładką masę.

5. Uprażyć sezam na suchej patelni, a następnie zmiksować z olejem sezamowym na gładką masę. Zostawić szczyptę sezamu do dekoracji.

Reklama

6. Wymieszać ciecierzycę, pastę buraczaną oraz sezamową, sok z cytryny,

wyciśnięty czosnek, sol z wodą i miksować, stopniowo dodając oliwę, aż do uzyskania gładkiej masy.

7. Posypać dla dekoracji sezamem i podawać z pieczywem.

Czas przygotowania: 12 godzin + 90 min


Przepis pochodzi z książki "Retrowarzywa"


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy