Hummus kasztanowy
Przepis z książki "Hummusy i pasty" Konrada Budzyka.


Składniki
- 1 kubek ugotowanej ciecierzycy
- 8 kasztanów w zalewie
- 3 łyżki tahini
- 4 łyżki kakao
- 10 łyżek mleka kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 laska wanilii
- do podania: pokruszone orzechy laskowe, syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Rozetnij laskę wanilii i jednym pociągnięciem noża wzdłuż włókien wyjmij ziarenka.
Kasztany odcedź z zalewy i razem ze wszystkimi składnikami umieść w wysokim naczyniu.
Wszystko zmiksuj na gładką pastę.
Podawaj na deser - najlepiej w słoiczkach, udekorowany pokruszonymi orzechami laskowymi i syropem klonowym.
Na 100 g: kalorie 215 kcal białko 6,2 g tłuszcz 8 g węglowodany 27,6 g błonnik 2,4 g
Przepis pochodzi z książki "Hummusy i pasty" Konrada Budzyka. Wydawnictwo Znak. Premiera: lipiec 2017.

Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger (blendman.pl), sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci.