Hummus z oliwkami
Na śniadanie do kanapek, na przystawkę lub przekąskę. Smaczny i zdrowy.
Składniki: 5 łyżek ziaren sezamu, sok z połówki cytryny, 25 dag ciecierzycy, 2 łyżki oliwy z oliwek, pół szklanki czarnych oliwek, czosnek, olej sezamowy, sól l kumin.
Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Ugotuj do miękkości z dodatkiem szczypty soli.
Ziarna sezamu upraż na suchej patelni. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliły. Gdy ziarenka lekko zbrązowieją, zalej je oliwą i zmiksuj.
Do powstałej pasty dodaj pozostałe składniki: przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połówki cytryny oraz kumin. Następnie wlej olej sezamowy i całość dokładnie wymieszaj.
Do masy stopniowo dodawaj ciecierzycę. Zmiksuj na gładką masę. Wlej trochę wody, w której gotowała się ciecierzyca i wrzuć kawałki oliwek. Wymieszaj.