Idealne jajka sadzone wg Ree Drummond
Każdy miał w swoim życiu chwilę, kiedy chciał oderwać się od rzeczywistości i przenieść się do małego domku na łonie natury. Możecie przywołać w swoim domu nastrój spokojnej wsi, dzięki potrawom, które gotuje Ree Drummond, autorka bestsellerowej książki kucharskiej, w swoim programie "Kobieta na Dzikim Zachodzie".
Jednak ranczo to nie tylko wspaniałe widoki i otaczająca nas cisza, ale także duży wysiłek, która codziennie czeka mieszkańców farmy. Po dniu ciężkiej pracy na farmie trzeba nakarmić rodzinę, która potrzebuje dużo energii!
Ree wyczarowuje więc wyborne uczty z potrawami, takimi jak: klasyczny kowbojski bekon z fasolą, ogromne sandwicze klubowe, pizza ze świeżymi ziołami i krewetkami w stylu chińskim. Powitalne przyjęcie domowe to dla Ree okazja do przygotowania pysznej polędwicy wołowej z wyśmienitym purée z grillowanym czosnkiem - potrawy, która nigdy nie zawodzi ani gości, ani kucharza.
Cieszcie się odświeżającym wiejskim stylem życia, dzięki gospodyni programu, która serwuje doskonałe jedzenie i oglądajcie program "Kobieta na Dzikim Zachodzie".
Ponieważ każdemu z nas przyda się treściwe śniadanie, przedstawiamy przepis Ree z programu "Kobieta na Dzikim Zachodzie", którego głównym bohaterem jest... jajko. Najlepiej świeże, prosto od kury!
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Liczba porcji: 6
Podgrzej trochę oleju rzepakowego na patelni ustawionej na średnim ogniu (olej nie może być zbyt gorący). Na patelnię rozbij naraz 3 jajka.
Kiedy jajka się smażą, polewaj łyżką białka gorącym olejem, do czasu, aż wszystkie będą ścięte, a żółtko się nie rozpłynie.
Pod koniec gotowania ostrożnie polej żółtka kilkoma łyżkami oleju. Trzymaj jajka na ogniu, aż uznasz, że są ścięte tak, jak lubisz.
Można podawać z odrobiną sosu Worcester lub z odrobiną ostrego sosu.