Indyjski krem z kalafiora
Pyszna, aromatyczna zupa, którą możemy przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jej smakiem. Idealna na chłodne zimowe wieczory, bo jest dość lekka i bardzo mocno rozgrzewająca (ostre chili, imbir i czosnek). W wersji bez chili zasmakuje także dzieciom.
Składniki
- 4 duże porcje
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki curry
- 1 średni kalafior
- 1 średni ziemniak
- 1 litr wywaru warzywnego
- 250 ml mleka kokosowego
- sól do smaku
Kalafiora kroimy na małe różyczki, ziemniaka obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, imbir, chili i curry. Całość podsmażamy jeszcze ze 2 minuty.
Wlewamy wodę, dorzucamy kalafiora i ziemniaka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe oraz sól do smaku.
Przed podaniem miksujemy.
Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zupy moc". Wydawnictwo Zwierciadło.