Reklama

Indyjski krem z kalafiora

Pyszna, aromatyczna zupa, którą możemy przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jej smakiem. Idealna na chłodne zimowe wieczory, bo jest dość lekka i bardzo mocno rozgrzewająca (ostre chili, imbir i czosnek). W wersji bez chili zasmakuje także dzieciom.

Składniki - 4 duże porcje

  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 średni kalafior
  • 1 średni ziemniak
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól do smaku

Kalafiora kroimy na małe różyczki, ziemniaka obieramy i kroimy w małą kostkę. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, imbir, chili i curry. Całość podsmażamy jeszcze ze 2 minuty.

Wlewamy wodę, dorzucamy kalafiora i ziemniaka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe oraz sól do smaku.

Przed podaniem miksujemy.

Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Zupy moc". Wydawnictwo Zwierciadło.

Reklama
Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy