Indyjskie curry z czterema rodzajami fasoli

article cover
materiały prasowe

Składniki

  • 1/3 szklanki suszonej białej fasoli o średnich ziarnach
  • 1/3 szklanki suszonej czerwonej fasoli (lub innej małej fasoli, np. czarne oczko)
  • 1/4 szklanki fasoli mungo (urad dal, możesz zastąpić fasolą mung)
  • 1/4 szklanki fasoli adzuki
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego (arachidowego, rzepakowego lub z pestek winogron)
  • 1 duża cebula
  • 2 kapsułki czarnego kardamonu (możesz zastąpić zielonym kardamonem)
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 4 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru (3 cm)
  • 2-3 zielone papryczki chili (możesz zastąpić czerwonymi)
  • 200 ml passaty pomidorowej lub 250 ml zmiksowanych na puree obranych pomidorów
  • 1 łyżeczka jasnego cukru trzcinowego lub miodu
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego mango (możesz zastąpić 2 łyżkami soku z cytryny)
  • 1/2 łyżeczki suszonych liści kozieradki (opcjonalnie)
  • świeża kolendra, jogurt naturalny i biały ryż do podania
  • sól
4 porcje
materiały prasowe
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?