Reklama

Indyk faszerowany bakaliami

Składniki na 12 porcji

  • 1 tuszka z indyka (4-5 kg)
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 i ½ szklanki mieszanki bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, żurawina)
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Do dużego garnka lub miski nalej wodę i posól (1 i ½ łyżki soli na 1 litr wody). Do solanki włóż indyka, odstaw na całą noc.

2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Wymieszaj z bakaliami. Indyka osusz papierowym ręcznikiem.

Oprósz pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka włóż farsz, otwór zaszyj lub zepnij wykałaczkami.

Indyka ułóż w brytfannie. Wierzch posmaruj olejem. Piecz 30 min w temp. 200°C, zmniejsz temp. do 170°C i piecz 180-200 min, często polewając sosem.

Reklama

Zobacz również:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy