Indyk faszerowany bakaliami

Składniki
na 12 porcji
- 1 tuszka z indyka (4-5 kg)
- 2 kwaśne jabłka
- 1 i ½ szklanki mieszanki bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, żurawina)
- 3-4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka lub miski nalej wodę i posól (1 i ½ łyżki soli na 1 litr wody). Do solanki włóż indyka, odstaw na całą noc.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Wymieszaj z bakaliami. Indyka osusz papierowym ręcznikiem.
Oprósz pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka włóż farsz, otwór zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
Indyka ułóż w brytfannie. Wierzch posmaruj olejem. Piecz 30 min w temp. 200°C, zmniejsz temp. do 170°C i piecz 180-200 min, często polewając sosem.
Zobacz również: