Indyk nadziewany drobiową wątróbką
Delikatny i chrupiący z pysznym nadzieniem.
Umytego indyka natrzyj solą. Wątróbkę oczyść z błonek i drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z masłem, dodaj wątróbkę, bułkę tartą, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz rodzynki. Do tak przygotowanego nadzienia dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj.
Napełnij indyka farszem (miejsce po wolu, a nie jamę brzuszną jaku kurczaka) i ułóż go w brytfannie grzbietem do spodu. Posmaruj roztopionym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Gdy mięso się zarumieni, skrop je wodą, a potem polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem. Piecz jeszcze około trzech godzin, regularnie podlewając mięso sosem. Na pół godziny przed końcem połóż na mięsie gałązki tymianku i rozmarynu, a do brytfanny wrzuć ćwiartki cytryn. Zlej sos z brytfanny, w razie potrzeby dopraw i podaj oddzielnie w sosjerce. Podawaj gorącego indyka z dodatkiem np. zasmażanych buraczków, ziemniaków lub ryżu i dużej ilości świeżych surówek.
Zobacz także: