Indyk z musem z buraków i gruszek
Zimowe danie z owocami
Składniki
- 4 buraki
- 3 gruszki
- 2 czerwone cebule
- kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki czerwonego octu winnego
- 40 dag piersi z indyka
Piersi z indyka oczyść i podsmaż na grillowej patelni.
Buraki i gruszki po obraniu zetrzyj do garnka na tarce o grubych oczkach.
Dodaj pokrojone w kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników.
Zawartość garnka gotuj 10 minut, następnie zmniejsz ogień i duś 1,5 godziny pod przykryciem. Całość co jakiś czas mieszaj, aby mus się nie przypalił. Gdy zgęstnieje, polej nim grillowany filet.