Indyk z nadzieniem warzywnym
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczeni. Proponujemy prawdziwie świąteczny sposób na faszerowanego indyka.
Składniki
- 3 marchewki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki selera naciowego
- 20 dag plastrów boczku
- oliwa
- 40 dag mięsa mielonego
- 10 dag suszonych moreli
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 gałązki świeżej szałwii
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- skórka i sok z 2 cytryn
- indyk
- 2 pomarańcze
- 10 dag masła
- bułka tarta
na sałatkę
- 80 dag ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 10 dag mrożonego groszku
- 10 dag masła
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień kawałki cebuli oraz boczku. Wrzuć pokrojoną marchewkę, seler, czosnek i całość podsmaż. Wystudź.
2. Mielone mięso włóż do misy, dodaj warzywa i drobno pokrojone morele oraz posiekane zioła. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skórką i sokiem z cytryny. Zagęść bułką tartą i wymieszaj.
3. Indyka umyj, odetnij skrzydła i ostrożnie oddziel skórę od piersi tak, aby powstały kieszenie. Napełnij je nadzieniem, a resztę włóż do środka. Zwiąż nogi.
4. Mięso oprósz solą i włóż do brytfanny. Wlej trochę wody i piecz w temperaturze 140°C przez ok. 5 godzin. l Około 20 minut przed końcem pieczenia rozłóż na indyku kawałki pomarańczy i masła.
5. Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blasze z kawałkami cebuli. Całość skrop oliwą, posól, dopraw pieprzem i wymieszaj.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190°C przez około 30 minut.
7. W tym czasie na maśle obsmaż groszek. Wymieszaj z gotowymi ziemniakami i podawaj z indykiem.
Zobacz także: