Reklama

Indyk ze szpinakiem

Oliwa, musztarda, miód, przyprawy – wystarczy kilka składników, by przygotować aromatyczne marynaty. Dzięki nim mięsa nabiorą wyjątkowego smaku.

Składniki na marynatę

  • 1 szkl. oleju
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • sól
  • biały pieprz w ziarnach
  • kilka łodyżek natki oraz rozmarynu

Składniki na roladę

  • 800 g piersi indyka
  • 250 g liści szpinaku
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 100 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • kolorowy pieprz


 1. Utłucz w moździerzu ziarna pieprzu, tak aby powstało pół łyżeczki przyprawy. Dodaj zioła i również je utrzyj. Przełóż to  do miseczki. Wsyp szczyptę soli, dodaj miód, chrzan i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj

2. Mięso umyj, osusz, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij. Oprósz solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Następnie ułóż mięso w większym naczyniu i polej marynatą, tak, by zakryła całą pierś. Odstaw minimum na kwadrans,  a jeśli masz czas, na godzinę. 

3. Na patelni rozgrzej oliwę  i wrzuć na nią świeży szpinak. Podsmaż go przez kilka minut, aż z patelni odparuje woda. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj.

Reklama

4. Nieco przestudzony szpinak rozłóż na płacie mięsa wyjętym  z marynaty. Dodaj pokrojony  w kosteczkę ser typu feta.  Zwiń ciasno mięso w roladę.

5. Na dużej desce do krojenia rozłóż plastry szynki, tak aby na siebie zachodziły i tworzyły prostokąt na szerokość rolady. Na brzegu połóż roladę z indyka  i owiń ją plastrami szynki.

6. Tak przygotowaną roladę przełóż do brytfanny i posmaruj resztką marynaty.

7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz przez 50 minut.  Po 30 minutach możesz przykryć roladę folią aluminiową i odkryć ją na ostatnie 5 minut, aby się  z wierzchu przypiekła.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy