Reklama

Reklama

Jabłeczne muffinki

Składniki na 12 sztuk:

  • 5 dag rodzynek
  • sól
  • 2 małe jabłka
  • 1 jajko
  • 10 dag marcepanu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 10 dag cukru
  • 22,5 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 2 krople zapachu migdałowego do ciasta
  • 2,5 dag posiekanych migdałów
  • suszone plasterki jabłek i siekane migdały do ozdoby

1. Rodzynki opłukać, osuszyć. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki. Masę marcepanową pokroić w kosteczkę. Jajko ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dolać śmietanę, olej oraz aromat migdałowy.

W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej jajka ubite z cukrem, śmietaną i olejem. Wrzucić kawałeczki jabłek, marcepan, rodzynki oraz posiekane migdały. Wymieszać łyżką.

2. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdego wgłębienia nałożyć porcję przygotowanego ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 20 minut. Wystudzić. Przed podaniem muffinki udekorować plasterkami

Reklama

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje