Jabłeczne muffinki
1. Rodzynki opłukać, osuszyć. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki. Masę marcepanową pokroić w kosteczkę. Jajko ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dolać śmietanę, olej oraz aromat migdałowy.
W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej jajka ubite z cukrem, śmietaną i olejem. Wrzucić kawałeczki jabłek, marcepan, rodzynki oraz posiekane migdały. Wymieszać łyżką.
2. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdego wgłębienia nałożyć porcję przygotowanego ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 20 minut. Wystudzić. Przed podaniem muffinki udekorować plasterkami