Reklama

Jabłecznik z budyniem winnym

Ewa Wachowicz programie "Ewa gotuje" proponuje na deser jabłecznik na białym winie.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • 1 jajko

Składniki na masę

  • 1 kg jabłek
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 100 g cukru
  • skórka z cytryny

Składniki na zdobienie

  • garść płatków migdałowych
  • czekolada gorzka

Jabłecznik z budyniem winnym - przygotowanie:

Do mąki dodać proszek do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.

Budyń rozrobić w odrobinie zimnego wina. Resztę zagotować z cukrem. Wlać budyń. Mieszając zagotować.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dobrze odcisnąć z soku. Przełożyć do budyniu. Uperfumować skórką cytrynową.

Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Następnie wykleić nim spód i boki tortownicy (foremkę wysmarować wcześniej masłem i wysypać bułką tartą; średnica 24 cm).

Reklama

Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.

Śmietanę schłodzić i ubić. Posłodzić i dodać cukier waniliowy. Wymieszać i przełożyć na wystudzone ciasto.

Dookoła zrobić wianuszek z prażonych płatków migdałowych. Na środek zetrzeć gorzką czekoladę.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Jabłecznik z budyniem winnym krok po kroku - zobacz film:

Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz:

Paluchy drożdżowe

Sznycel w bułce

Fasolka po bretońsku



Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy