Jabłecznik z budyniem winnym
Ewa Wachowicz programie "Ewa gotuje" proponuje na deser jabłecznik na białym winie.

Składniki
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 g masła
- 1 jajko
na masę
- 1 kg jabłek
- 500 ml białego wytrawnego wina
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 100 g cukru
- skórka z cytryny
na zdobienie
- garść płatków migdałowych
- czekolada gorzka
Jabłecznik z budyniem winnym - przygotowanie:
Do mąki dodać proszek do pieczenia i przesiać na stolnicę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.
Budyń rozrobić w odrobinie zimnego wina. Resztę zagotować z cukrem. Wlać budyń. Mieszając zagotować.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dobrze odcisnąć z soku. Przełożyć do budyniu. Uperfumować skórką cytrynową.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Następnie wykleić nim spód i boki tortownicy (foremkę wysmarować wcześniej masłem i wysypać bułką tartą; średnica 24 cm).
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Śmietanę schłodzić i ubić. Posłodzić i dodać cukier waniliowy. Wymieszać i przełożyć na wystudzone ciasto.
Dookoła zrobić wianuszek z prażonych płatków migdałowych. Na środek zetrzeć gorzką czekoladę.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Jabłecznik z budyniem winnym krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz: