Reklama

Jabłkami pachnące...

Wypróbuj nasze przepisy na ciasta z jabłkami.

Tarta z jabłkami

Składniki na 10-12 porcji: 4 jajka, 20 dag masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 4 jabłka, 2-3 łyżki dżemu truskawkowego, 1 łyżka żelatyny, 50 ml soku jabłkowego, 1 i 1/4 szklanki białego wina półwytrawnego.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać jajka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Całość starannie wyrobić i przełożyć do formy na tartę.

Jabłka umyć, (można nie obierać), delikatnie wydrążyć środki, miąższ pokroić w plastry. Pokrojone jabłka ułożyć na wierzchu ciasta. Na środku położyć dżem truskawkowy. Ciasto włożyć do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec na złoty kolor - około 40 minut.

Reklama

Wino podgrzać, wlać sok jabłkowy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieje, dodać ją do wina i soku. Wymieszać, odstawić do zastygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, rozsmarować ją na upieczone, przestudzone ciasto.

Tartę odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia i stężenia galaretki. Jeśli tę tartę będą jadły również dzieci, domową galaretkę z wina i soku trzeba zamienić na zwykłą galaretkę owocową - z torebki.

Orzechowo-jabłkowe

Składniki na 12 porcji: 7 dużych jabłek (najlepiej twardych, winnych), 1 szklanka cukru, 1 szklanka rodzynek, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, aromat.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru i odstawić na 2-3 godziny, żeby puściły sok.

Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach dokładnie odcedzić na sitku. Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej i dokładnie rozkłócone jajka - wyrobić starannie ciasto. Dodać jabłka z sokiem, osączone rodzynki oraz orzechy. Starannie wymieszać.

Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką foremki. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec godzinę.

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: jabłka | ciasta z jabłkami | przepisy | Ciasto z jabłkami
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy