Jaglane naleśniki z serkiem mascarpone i malinami
Zdrowa wersja ulubionego dania.
Składniki
- 2 szklanki mąki jaglanej
- 2 jajka
- 1 szklanka wody (może być gazowana)
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
- 250 g serka mascarpone
- 500 g malin
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g prażonych migdałów
Boska rada:
Naleśniki szybko wysychają, więc aby do tego nie dopuścić, układamy je zaraz po usmażeniu jeden na drugim. Niezjedzone można przykryć folią spożywczą. Podczas smażenia trzeba pamiętać o częstym mieszaniu ciasta w misce, bo mąka szybko opada na dno.
Wykonanie:
W misce ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy cukier, serek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy. Roztapiamy masło i przelewamy do miski. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Dobrze rozgrzewamy teflonową patelnię. Ciasto mieszamy, nabieramy łyżką wazową i rozlewamy po patelni. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Potem układamy na talerzu jeden na drugim. Przygotowaną wcześniej masą smarujemy połowę naleśnika i składamy na pół. Przekładamy na talerz, posypujemy migdałami i dekorujemy malinami.