Jaglane naleśniki z serkiem mascarpone i malinami
Zdrowa wersja ulubionego dania.
Boska rada:
Naleśniki szybko wysychają, więc aby do tego nie dopuścić, układamy je zaraz po usmażeniu jeden na drugim. Niezjedzone można przykryć folią spożywczą. Podczas smażenia trzeba pamiętać o częstym mieszaniu ciasta w misce, bo mąka szybko opada na dno.
Wykonanie:
W misce ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy cukier, serek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy. Roztapiamy masło i przelewamy do miski. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Dobrze rozgrzewamy teflonową patelnię. Ciasto mieszamy, nabieramy łyżką wazową i rozlewamy po patelni. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Potem układamy na talerzu jeden na drugim. Przygotowaną wcześniej masą smarujemy połowę naleśnika i składamy na pół. Przekładamy na talerz, posypujemy migdałami i dekorujemy malinami.
Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"