Reklama

Jaglany burger wegetariański

Połączenie składników i przypraw nie jest w burgerze przypadkowe, i daje się w nim poczuć klimat orientalnej kuchni wschodniej - jednej z najzdrowszych.


Jeżeli lubisz kmin rzymski, dodaj go, pamiętając, że to bardzo wyrazista przyprawa. Jaglany burger wegetariański świetnie się komponuje z plastrami pieczonego buraka i rukolą. Jest doskonałym daniem na jaglany lunch podczas detoksu. Przepis i te piękne gotowe burgery do sesji fotograficznej otrzymałem od Agnieszki Węgrzynowskiej - mojej wspaniałej kulinarnej muzy!

Składniki

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (ugotowanej i ostudzonej)
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (na miękko)
  • 1 szklanka utartej marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki zmielonych pestek dyni
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1⁄3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • natka pietruszki
  • sezam do dekoracji
  • 1 szklanka ugotowanego bobu (opcjonalnie)
  • cebulka czerwona do dekoracji
  • borówki do dekoracji

Przygotowanie:

Utartą marchewkę podduś na oliwie. Odstaw w misce. Następnie podduś cebulę pokrojoną w drobną kostkę z dodatkiem przypraw, utartego lub wyciśniętego czosnku. Wymieszaj dokładnie warzywa (możesz użyć blendera) z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, mąkę z cieciorki i mielone pestki dyni. Uformuj burgery, układając na talerzu wyłożonym pergaminem, i schłodź około godziny w lodówce. Burgery lekko obtoczone w mące z ciecierzycy obsmażaj na patelni lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez ok. 20 min. Serwuj z natką pietruszki, ugotowanym bobem i borówkami z dodatkiem ulubionego sosu i sezamu.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks" Marka Zaremby



Grazia.pl / materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy