Jaglany burger wegetariański
Połączenie składników i przypraw nie jest w burgerze przypadkowe, i daje się w nim poczuć klimat orientalnej kuchni wschodniej - jednej z najzdrowszych.

Jeżeli lubisz kmin rzymski, dodaj go, pamiętając, że to bardzo wyrazista przyprawa. Jaglany burger wegetariański świetnie się komponuje z plastrami pieczonego buraka i rukolą. Jest doskonałym daniem na jaglany lunch podczas detoksu. Przepis i te piękne gotowe burgery do sesji fotograficznej otrzymałem od Agnieszki Węgrzynowskiej - mojej wspaniałej kulinarnej muzy!
Składniki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (ugotowanej i ostudzonej)
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (na miękko)
- 1 szklanka utartej marchewki
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki zmielonych pestek dyni
- 5 suszonych pomidorów
- 1⁄3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- 2 małe ząbki czosnku
- sól morska lub himalajska do smaku
- natka pietruszki
- sezam do dekoracji
- 1 szklanka ugotowanego bobu (opcjonalnie)
- cebulka czerwona do dekoracji
- borówki do dekoracji
Przygotowanie:
Utartą marchewkę podduś na oliwie. Odstaw w misce. Następnie podduś cebulę pokrojoną w drobną kostkę z dodatkiem przypraw, utartego lub wyciśniętego czosnku. Wymieszaj dokładnie warzywa (możesz użyć blendera) z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, mąkę z cieciorki i mielone pestki dyni. Uformuj burgery, układając na talerzu wyłożonym pergaminem, i schłodź około godziny w lodówce. Burgery lekko obtoczone w mące z ciecierzycy obsmażaj na patelni lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez ok. 20 min. Serwuj z natką pietruszki, ugotowanym bobem i borówkami z dodatkiem ulubionego sosu i sezamu.
Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks" Marka Zaremby
