Jaglany burger wegetariański
Połączenie składników i przypraw nie jest w burgerze przypadkowe, i daje się w nim poczuć klimat orientalnej kuchni wschodniej - jednej z najzdrowszych.
Jeżeli lubisz kmin rzymski, dodaj go, pamiętając, że to bardzo wyrazista przyprawa. Jaglany burger wegetariański świetnie się komponuje z plastrami pieczonego buraka i rukolą. Jest doskonałym daniem na jaglany lunch podczas detoksu. Przepis i te piękne gotowe burgery do sesji fotograficznej otrzymałem od Agnieszki Węgrzynowskiej - mojej wspaniałej kulinarnej muzy!
Przygotowanie:
Utartą marchewkę podduś na oliwie. Odstaw w misce. Następnie podduś cebulę pokrojoną w drobną kostkę z dodatkiem przypraw, utartego lub wyciśniętego czosnku. Wymieszaj dokładnie warzywa (możesz użyć blendera) z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, dodaj drobno pokrojone suszone pomidory, mąkę z cieciorki i mielone pestki dyni. Uformuj burgery, układając na talerzu wyłożonym pergaminem, i schłodź około godziny w lodówce. Burgery lekko obtoczone w mące z ciecierzycy obsmażaj na patelni lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez ok. 20 min. Serwuj z natką pietruszki, ugotowanym bobem i borówkami z dodatkiem ulubionego sosu i sezamu.
Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks" Marka Zaremby